Wysłany: 2009-01-01, 15:31 Czy chcesz zostać żołnierzem 7 Pułku- werbunek do grupy hist
Zapraszamy do Grupy Rekonstrukcji Historycznej 7 Pułku Piechoty Xiestwa Warszawskego, dziel się z nami naszą pasję, poczuj dumę z noszenia polskiego munduru piechoty 7 Pułku. Odtwarzamy 7 Pułk Piechoty Xięstwa Warszawskego. Pomożemy w umundurowaniu, oporządzeniu i uzbrojeniu. Jeżeli ktoś byłby chętny proszę o maila do mnie lub tel
e-mail : wojsport@poczta.onet.pl, tel 0 606 487 038
Odtwarzamy 7 Pułk Piechoty Xięstwa Warszawskiego. Pułk ten wraz z pułkami XW, 4 i 9 został wysłany do Hiszpanii w ramach tzw. Dywizji Xięstwa Warszawskiego. W czasie wymarszu 7pp liczył ok 2500 żołnierzy. Nasz odzdział walczył min. pod Toledo, potem brał udział w kampani 1812 roku w Rosji, bił się nad rzeką Berezyną, gdzie osłaniał odwrót Wielkiej Armii.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1468 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2009-01-02, 21:54
Mój pradziad był kapitanem tego pułku. Jego dowódcą był niejaki płk Sobolewski, który zginął w Hiszpanii. Pradziad zwolnił się z wojska tuż przed owym wymarszem. Mam nawet dokument na papierze firmowym pułku podpisany przez Sobolewskiego.
zgłosiły się do mnie rzesze millitarystycznie nastawionych dziewczat w sile wieku ( kobiecego rzecz jasna ), własnie teraz formuje żeńską kompanie grenadierek, na moje dziewczyny nikt nie da rady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum