Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1468 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2008-05-12, 09:21 Gedenktafeln
Przymierzam się do zakończenia artykułu o przedwojennych tablicach pamiątkowych poświęconych żołnierzom I wojny światowej, nie mających formy dużych, ogólno-miejskich pomników, a jedynie tablic pamiątkowych. Nazbierałem już trochę obrazków - z oczywistych względów artykuł będzie się opierał głównie na ikonografii - mam tabicę z Gimnazjum św. Jana, z Synagogi, z Lutherkirche, pomnik z Neufahrwasser, oczywiście obelisk z Emaus, podobny z Bohnsack. Napewno była tablica poświęcona żołnierzom w Marienkirche, wisiała wysoko na jednym z filarów - ale mam tylko jej bardzo dalekie zdjęcie.
Na początek chciałbym się zająć właśnie tablicami. Mam w związku z tym pytanie - czy macie może w swoich zbiorach wizerunki takich miejsc?
Wysłany: 2008-05-12, 11:07
To normalne dość. Słomiany zapał powinien być w herbie niektórych... hm... związków czy też układów.
Tym niemniej trzeba obelisk i inne tego typu znikające obiekty udokumentować tak dobrze jak to możliwe.
Jarek z Wrzeszcza Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 297 Skąd: Wrzeszcz
Wysłany: 2008-05-12, 16:03
Warto wspomnieć także tablicę na pomniku ze Skagerrakplatz (http://www.dolnywrzeszcz....gerrakplatz.htm) - zdjęcia w lepszej jakości nie posiadam, jakby coś gdzieś wypłynęło (zdjęcia, więcej info) - chętnie przygarnę
Cakiem niedawno zdjęcie pojawiło się na ebayu, trochę przegapiłem i poszło za jedyne 17,50. Link do aukcji W czasie licytacji do strony podlinkowany był dużo lepszy skan (który załączam).
Cakiem niedawno zdjęcie pojawiło się na ebayu, trochę przegapiłem i poszło za jedyne 17,50.
Akurat mam to zdjęcie w swoich zbiorach (i bynajmniej nie kupiłem go na ebayu), więc służę lepszym skanem.
Nie wiem czy to podobny efekt jaki powstaje przy wpatrywaniu się w księżyc w pełni, ale przy dużym powiększeniu wydaje mi się, że na tablicy można dostrzec jakąś twarz. Widać profil twarzy, oczy, nos, usta. Przy jeszcze większym powiększeniu zdaje się, że to nie oczy lecz puste oczodoły - trupia czaszka? Ale możliwe, że to wszystko złudzenie apteczne.
tablica.jpg
Plik ściągnięto 49520 raz(y) 40,51 KB
tafel.jpg
Plik ściągnięto 49520 raz(y) 34,89 KB
Ostatnio zmieniony przez 2008-05-13, 17:44, w całości zmieniany 1 raz
Jarek z Wrzeszcza Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 297 Skąd: Wrzeszcz
Wysłany: 2008-05-12, 21:56
Obu Wam Bóg zapłać
BillyBoy napisał/a:
wydaje mi się, że na tablicy można dostrzec jakąś twarz. Widać profil twarzy, oczy, nos, usta. Przy jeszcze większym powiększeniu zdaje się, że to nie oczy lecz puste oczodoły - trupia czaszka? Ale możliwe, że to wszystko złudzenie apteczne.
Jeszcze chwila a odezwą się głosy, że widać tam Elvisa albo Matkę Boską
A tak zupełnie poważnie to muszę przypatrzeć się na lepszym monitorze
Wysłany: 2008-05-13, 07:38
Dziękuję. Zbierajmy, zbierajmy - a sobie nazbieramy.
Pomnik przy placu Skagerackim wymaga, mam wrażenie, osobnego artykulu. Tym bardziej, że przetrwał.
Teraz skupiam się na owych tablicach pamiątkowych - raczej w kościołach i innych obiektach publicznych. Było tego napewno sporo - pewwnie w praktyce w każdym kościele, wielu szkołach etc.
Jestem bardzo ciekawa tej tablicy ze Skagerrakplatz. Mieszkam w tym budynku, który na zdjęciu widać w tle...Jako dziecko łaziłam po tym pomniku, kompletnie nie wiedząc co i kto zacz. Dzięki PDW I AR oczywiście już wiem
Niestety, nawet na dobrym monitorze nie jestem w stanie zobaczyć co na tablicy widnieje. Może pobawię się w PS i coś dojrzę, ale nie wróżę sobie sukcesu. Najbliżej rzeczywiście do Elvisa ;)
Czy artykuł ostatecznie powstał, a jeśli tak to gdzie go można znaleźć?
Nie wiem czy wiecie, ale na stronie www instytutu Hardera (herder-institut.de) jest obszerny zbiór posiadanej przez instytut ikonografii - w tym mnóstwo Danziga. Piszę o tym ponieważ można tam znaleźć trochę grafiki w temacie postu.
Co najmniej kilka tablic poświęconych poległym żołnierzom danzigiego garnizonu wisiało niegdyś we wnętrzach kościoła garnizonowego św. Elżbiety. Przed 1914 były to m.in tablice poświęcone żołnierzom poległym w Azji lub Afryce. W 1940 r. odsłonięto w (ponownie garnizonowym) kościele św. Elżbiety tablicę pamiątkową (Gedächtnistafel) ku czci 4030 poległych żołnierzy 128. Danzigiego Pułku Piechoty. Niebawem powinienem mieć jej zdjęcie.
Inne dwie tablice, o których chyba nie było jeszcze mowy, to dotyczące poległych studentów. Jedna mieściła się dokładnie w tym samym miejscu, w którym obecnie w gmachu głównym PG wisi analogiczna tablica poświęcona poległym Polakom (zaraz przy wejściu, na lewo od niego). Druga tablica (tablice) były wyeksponowane w specjalnym miejscu w Deutsches Studentenhaus, czyli obecnym Bratniaku (Kwadratowa). Poniżej jej zdjęcie.
Na koniec warto dodać jeszcze inne pomniki (te poświęcone poległym z lat I wojny światowej). Do nich należał chociażby pomnik z 1925 (marynarzy z Magdeburga) i z 1927 (w Parku Uphagena, dziś nieistniejący, poświęcony wyłącznie poległym huzarom).
W ciągu najbliższych dni (może 2-3 tygodni) powinienem mieć lepsze ujęcia tych pomników i tablic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum