Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-11-28, 18:45
Radni chyba nie zauważyli że II wojna światowa skończyła się ponad 60 lat temu, oni żyją wciąż w rzeczywistości II Rzeczypospolitej gdzie na tym terenie walczono ze śladami po pruskim zaborcy. Na pierwszy ogień poszły pomniki władców, potem usuwano lub niszczono napisy (np tablice na portalach mostów w Tczewie) a na końcu walka ta przejawiała się nawet na pokrywaniu tynkiem lub malowaniu budynków użyteczności publicznej wzniesionych z charakterystycznej czerwonej cegły, albowiem decydentom kojarzyła się ona z zaborcą. W Toruniu w ten sposób oszpecono Dworzec Miejski przypominający architekturą dworzec w Malborku.
I co? Okazuje się że i dziś są ludzie którzy widzą świat jak tłufrca tego dzieła. Może powieszą je obok napisu?
NIe damy ziemi skąd nasz ród....jpg
Plik ściągnięto 21433 raz(y) 71,36 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 890 Skąd: Gdańsk-Brętowo
Wysłany: 2008-11-29, 09:11
feyg napisał/a:
w rzeczywistości II Rzeczypospolitej gdzie na tym terenie walczono ze śladami po pruskim zaborcy. Na pierwszy ogień poszły pomniki władców, potem usuwano lub niszczono napisy (np tablice na portalach mostów w Tczewie) a na końcu walka ta przejawiała się nawet na pokrywaniu tynkiem lub malowaniu budynków użyteczności publicznej wzniesionych z charakterystycznej czerwonej cegły, albowiem decydentom kojarzyła się ona z zaborcą.
A dziwisz się im? Po 123 latach okupacji nie dziwię się, że była taka nienawiść.
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-29, 14:33
Ponury, kup sobie wreszcie jakąś książkę do historii, bo już mnie załamuje twoja ignorancja
I w której z nich napisano, że przynależność Prus Zachodnich do Królestwa Prus a potem do Cesarstwa Niemieckiego była 123-letnią okupacją?
Ponury napisał/a:
Odbijam piłkę - sam sobie poczytaj
Odważne odbicie, zważywszy na wykształcenie i wieloletnie zawodowe doświadczenie Pumeksa...
Wracając do tak zwanego adremu, to dziwię się, że po wydarzeniach z XX wieku wciąż są ludzie, którzy wierzą, że zacieranie śladów historii spowoduje jej zniknięcie lub co najmniej zmianę...
_________________ Pojęcia "nasz", "nasze", "my", "oni" itp... w rozmowach o historii i polityce są bardzo względne.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1468 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2008-11-29, 17:13
kwidzin napisał/a:
Oj Ponury bluźnierco. Nie wiesz, że jedenaste - czcij Świętą Matkę Germanię? I nie będziesz miał Rzeczpospolitych przede mną?
Takie uwagi są co najmniej niesmaczne, a jeżeli słusznie odczytuję tę niezwykle kunsztowną aluzję i skierowana jest ona do Pumeksa, to jest to nie tylko niesmaczne, ale najzwyczajniej głupie.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 934 Skąd: Orunia
Wysłany: 2008-11-29, 17:44
Cytat: [...] pewien znany działacz socjalistyczny, którego nie bardzo wypada cytować, powiedział podobno 19.09.1939 r. w Dworze Artusa [...]
Wysłany: 2008-11-29, 18:33
Napisałem "podobno" bo mnie przy tym nie było. Masz jakieś inne zastrzeżenia?
A co do 123 lat okupacji: próbowałem podstawiać daty, które znam, ale za cholerę nie trafiłem na kombinację dającą wynik 123 lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum