Ja tradycyjnie w Brzeźnie i muszę powiedzieć, że z roku na rok jest tam więcej zniczy. Ludzie nie stawiają już ich jedynie przy ruinach bramy, a także na nielicznych grobach i we wgłębieniach po tych, które nie przetrwały.
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 1468 Skąd: Wolne Miasto
Wysłany: 2008-11-01, 21:16
Objechałem właśnie okolicę - i tak jak przypuszczałem - akcja kręci się już właściwie sama - nie znalazłem miejsca (z wyjątkiem Cmentarza Gminy Bezwyznaniowej) na którym nie było zniczy. I o to chodziło...
Pomogła: 7 razy Wiek: 55 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2008-11-01, 22:15
Potwierdzam, że z roku na rok coraz więcej zniczy
Ja tradycyjnie rozświetliłam Uranię, brętowski (przy wale też) i wszystkie przy Wielkiej Alei od strony Traktu Konnego.
Na cmentarz żydowski niestety zaspałam.
No, na luterskim cmentarzu zwanym ogródkiem jordanowskim postawiliśmy... gorzej jak zwykle z pierwszym cmentarzem katolickim, czyli tam gdzie potem architekt Michel postawił "Wikinga". Ale koło 18.00 stawiałem znicz przy półkabinie telefonicznej, może jej od razu nie usunęli.
Melduję, że kilka zniczy paliło się wczoraj przed południem na cmentarzu przy ul. Cedrowej. Ludzie idący na cmentarz przy Łostowickiej, kompletnie nie wykazywali zainteresowania starą nekropolią
Ajjjj no faktycznie dopiero teraz zauważyłem link Co do tych miejsc o których pisałem wcześniej,to znam 6 leśnych mogił nieznanych żołnierzy które znajdują się w sopockim lesie-3 w Wilczym Parowie,1 na zboczu Łysej Góry oraz dwa w okolicy ul.Reja.Nie wiem, może warto je dopisać do listy?Jak myślicie??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum