Może uda się komuś zidentyfikować te zdjęcia, podobno przedstawiają kolej wąskotorową w Wolnym Mieście (gdzieś na Żuławach). Pozostałe zdjęcia z kliszy dotyczą już samego Danziga.
101.jpg
Plik ściągnięto 44814 raz(y) 86,03 KB
102.jpg
Plik ściągnięto 44811 raz(y) 64,46 KB
103.jpg
Plik ściągnięto 44810 raz(y) 57,83 KB
104.jpg
Plik ściągnięto 44810 raz(y) 70,68 KB
Ostatnio zmieniony przez feyg 2009-12-03, 14:53, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-10-14, 07:18
Sabaoth napisał/a:
Może uda się komuś zidentyfikować te zdjęcia, podobno przedstawiają kolej wąskotorową w Wolnym Mieście (gdzieś na Żuławach). Pozostałe zdjęcia z kliszy dotyczą już samego Danziga.
Wysłałem zdjęcie do eksperta (Hamburger z forum Marienburg) i otrzymałem odpowiedź
- co do zdjęć kolei wąskotorowej pisze on że:
Cytat:
Oczywiście, to nie są Żuławy - wg mnie jest to jedna z kolejek gospodarczych o szerokości toru minimum 750 mm np. Nowy Barkoczyn. O ile dobrze pamiętam Mojusz i Lubiana miały rozstaw 600 mm wiec typuje na Nowy Barkoczyn.
-na zdjęciu rodzinnym z pociiem widać w tle parowóz serii:
Cytat:
Od2 prawdopodobnie na trasie Pruszcz Gd.- Stara Pila - Kartuzy lub Pszczółki - Skarszewy - Kościerzyna w latach 40
-zaś zdjęcie z obrotnicą zostały wykonane na terenie nieistniejącej już parowozowni przy Bramie Oliwskiej i przedstawiają
Cytat:
obrotnica w Danzig Olivaer Tor w trakcie jej przedłużania
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Wysłany: 2008-10-16, 00:06
feyg napisał/a:
cytat: Oczywiście, to nie są Żuławy - wg mnie jest to jedna z kolejek gospodarczych o szerokości toru minimum 750 mm np. Nowy Barkoczyn. O ile dobrze pamiętam Mojusz i Lubiana miały rozstaw 600 mm wiec typuje na Nowy Barkoczyn.
W połowie lat 80 - tych żeby dojechać do Będomina z rowerami z Oliwy, jechało się kolejką elektryczną do Pszczółek. Tam była przesiadka na pociąg do Kościerzyny i pociąg był parowy.
Piękna, klasyczna lokomotywa sypiąca iskrami. Mała stacyjka z budynkiem, poczekalnią, kasą, Nowy Barkoczyn i już tylko ok. 4 kilometrów asfaltową drogą w lesie i był Będomin. I pokoje gościnne w Muzeum Hymnu gdzie spędzaliśmy wakacje.
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-10-16, 08:27
Co cóż dziś pozostają tylko tylko wspomnienia...
Cytat:
09.03.2008 l Żelisławki l W ten właśnie sposób pogrzebano jakiekolwiek nadzieje. W tle widoczny nasyp nowego odcinka autostrady A1, która przecięła istniejące jeszcze torowisko pomiędzy Pszczółkami a Skarszewami na lini 233.
Wysłany: 2009-07-13, 19:51 Kamieniołomy koło Miechucina.
Dołączam się do tematu prezentując pocztówkę wyłowioną na eBay-u.
Kamieniołomy koło Miechucina, u góry wąskotorówka z kolebami, na dole czeka skład
normalnotorowy ( ? ) po urobek. Pasuje mi to do bocznicy w Mojuszu, ale może ktoś ma inną
koncepcję ?
Wysłany: 2009-07-13, 23:41 Re: Kamieniołomy koło Miechucina.
Kösternitz napisał/a:
Dołączam się do tematu prezentując pocztówkę wyłowioną na eBay-u.
Kamieniołomy koło Miechucina, u góry wąskotorówka z kolebami, na dole czeka skład
normalnotorowy ( ? ) po urobek. Pasuje mi to do bocznicy w Mojuszu, ale może ktoś ma inną
koncepcję ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum