Wysłany: 2008-12-17, 14:31 Stare lampy uliczne + słupy trakcyjne
Niewiele już tego ale robiąc porządki wygrzebałem coś takiego z Łąkowej (niedaleko kościoła).
Do końca też nie jestem pewien czy to była lampa czy słup trakcyjny - obstawiam na to drugie.
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Sabaoth [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-17, 19:36
Ja również stawiałbym na słup podtrzymujący sieć trakcyjną, na tej pocztówce widać różnice w wysokości lampy i słupa, do tego słup ten ma bardzo podobną podstawę do tego z Łąkowej.
191.jpg
Plik ściągnięto 48939 raz(y) 89,78 KB
Sabaoth [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-17, 19:43
Przeglądałem dalej materiały i wycofuję moje stanowcze twierdzenie z poprzedniego postu. To mogła byc lampa ale pod warunkiem, że była zainstalowana na słupie podtrzymującym sieć. W okolicy dworca były dwa różne rozwiązania:
1. osobna lampa + słup sieci
2. słup sieci z zamontowaną lampą
Można przyjąć natomiast, że nie była to zwykła, wolnostojąca lampa bez słupa
Wysłany: 2008-12-20, 00:03 Re: Stare lampy uliczne + słupy trakcyjne
DarioB napisał/a:
Do końca też nie jestem pewien czy to była lampa czy słup trakcyjny - obstawiam na to drugie.
Wziąłem bestię i poszliśmy przed chwila sprawdzić.
Jest to słup pod sieć trakcyjną. Co ciekawe zachowała się stalówka przymocowana do frontu Łąkowej31 z izolatorami (lub łącznikami, nie jestem pewny, bo o tej porze roku jest dość ciemno na dworze przed północą) znajdującym się nad torowiskiem.
znalazłem takie: słup i latarnię - całkowicie betonowe konstrukcje, na pewno z międzywojnia...
trudno mówić o walorach artystycznych ale... kolejny dowód technicznej tym razem przeszłości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum