Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-08-10, 14:04 Wywieśmy flagi
Wczoraj w końcu zawisła na szczycie mojej kamienicy flaga Miasta. My kupiliśmy, sąsiad zawiesił. Pomimo wielkiej chęci nie udało mi się przełamać lęku wysokości i zrobić sobie zdjęcia pod masztem z flagą. Akcja została wieczorem "ochrzczona" skrzynką piwa z sąsiadami i doszliśmy do wniosku, że flaga powinna być dwa razy większa
A teraz zagadka na którą nie umiem sobie odpowiedzieć. Kto i z jakiego powodu kazał postawić taki ogromny maszt na szczycie akurat tej kamienicy? Tu od 105 lat jest siedem mieszkań prywatnych, nigdy nie miała siedziby żadna organizacja itp. Ma ktoś jakiś pomysł?
No i oczywiście zachęcam do pokazania swoich flag
flagaekszyn1si9.jpg Dach, maszt i sąsiad, który zawiesił flagę.
Pomogła: 7 razy Wiek: 55 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2008-08-10, 14:16
O! Ja się też zastanawiam nad oflagowaniem. jak tylko skończę mazanie, klejenie i mycie to się wywieszę. Choc nie wiem jak zareaguje Dzielnica Putany i Szatana ...
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-08-10, 14:24
Hochstriess napisał/a:
O! Ja się też zastanawiam nad oflagowaniem. jak tylko skończę mazanie, klejenie i mycie to się wywieszę. Choc nie wiem jak zareaguje Dzielnica Putany i Szatana ...
Hoch, a czy Ty uważasz, że ja mieszkam w "lepszej" dzielni niż twoja? "Dzielnia" chodzi dumna i się chwali , że flaga wisi. U Ciebie będzie to samo. Kwestia podejścia do ziomów z dzielni
Wygląda bosko. Ja właśnie najbardziej obawiałabym się reakcji ludności, ale widać, że warzywodzianie nie tylko pod szalikiem Lechii potrafią się zjednoczyć
Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2008-08-10, 16:45
fritzek napisał/a:
A teraz zagadka na którą nie umiem sobie odpowiedzieć. Kto i z jakiego powodu kazał postawić taki ogromny maszt na szczycie akurat tej kamienicy? Tu od 105 lat jest siedem mieszkań prywatnych, nigdy nie miała siedziby żadna organizacja itp. Ma ktoś jakiś pomysł?
Z czystego patriotyzmu. Kiedyś "uwielbienie" flag było znacznie większe niż dziś. Zresztą saab na pewno potwierdzi, że nadal tak jest w Skandynawii. Tam na wielu prywatnych domach wiszą flagi lub na posesjach stoja nawet oflagowane maszty. W Gdyni na Kamiennej Górze również jest sporo starych kamienic i villi ze specjalnymi mocowaniami lub masztami.
A poniżej już spracowana ponad 10 letnia flaga w wersji zimowej
Choc nie wiem jak zareaguje Dzielnica Putany i Szatana ...
pszekliniak napisał/a:
Ja właśnie najbardziej obawiałabym się reakcji ludności,
Nie rozumiem, co z Wami. Co to za obawy. Flaga Danziga jak i flaga narodowa ma prawo łopotać na każdej posesji, obu należy się szacunek i jak dotąd nie słyszałem aby komuś przeszkadzały.
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-08-10, 18:02
stamp napisał/a:
Flaga Danziga jak i flaga narodowa ma prawo łopotać na każdej posesji
Dla ścisłości: na każdej PRYWATNEJ posesji, jeśli taka jest wola właściciela. Fritzku, u ciebie jest zapewne wspólnota mieszkaniowa? w takim razie zgodnie z prawem dach jest częścią wspólną budynku, i teoretycznie na akcje takie jak wywieszanie flagi powinno wyrazić zgodę zebranie właścicieli.
stamp [Usunięty]
Wysłany: 2008-08-10, 18:32
Pumeks napisał/a:
Dla ścisłości: na każdej PRYWATNEJ posesji
Wywieszenie flagi przez okno "własnego" mieszkania (komunalnego,spółdzielczego, własnościowego) chyba już nie wymaga otrzymania zgody
Pomogła: 7 razy Wiek: 55 Dołączyła: 09 Maj 2008 Posty: 1312 Skąd: Wrzeszcz, Świńskie Łąki
Wysłany: 2008-08-10, 19:41
Stamp, chodzi o to, że w dzielnicy Putany i Szatana nie należy się wyróżniać, zwłaszcza jeśli się jest nowym. Można ściagnąć na siebie zupełnie niepotrzebne zainteresowanie. Stąd moje obawy, ale mysli flagowe miałam od pierwszej sekundy
Sabaoth [Usunięty]
Wysłany: 2008-08-10, 19:42
villaoliva napisał/a:
Zresztą saab na pewno potwierdzi, że nadal tak jest w Skandynawii.
Oczywiście, przed większością willi stoi masz, na który wciągana jest w dni świąteczne flaga (chociaż u wielu osób wisi ona przez okrągły rok), a w pozostałe wisi tzw. vimpel, niebieski z żółtym krzyżem lub niebiesko-żółty. U mnie na dzielni na fasadach wielu domów (a są to szeregowce) wiszą szwedzkie lub fińskie (jak mieszkańcy są finami) flagi, czasami można też trafić na flagę Skanii lub nawet wysp Alandzkich. Ja moją flagę powiesiłem w miejscu, w którym istniały trzy otworki po śrubach mocujących flagę poprzedniego właściciela domu.
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-08-10, 21:00
stamp napisał/a:
Wywieszenie flagi przez okno "własnego" mieszkania (komunalnego,spółdzielczego, własnościowego) chyba już nie wymaga otrzymania zgody
Teoretycznie nie... ale, jakby się ktoś uparł (w przypadku komunalnych i spółdzielczych wiadomo kto, w przypadku własnościowego mieszkania - wspólnota), to przypuszczam, że jest w stanie uzyskać wyrok sądu zabraniający wywieszania.
Wysłany: 2008-08-10, 22:33
Pumeks napisał/a:
stamp napisał/a:
Flaga Danziga jak i flaga narodowa ma prawo łopotać na każdej posesji
Dla ścisłości: na każdej PRYWATNEJ posesji, jeśli taka jest wola właściciela. Fritzku, u ciebie jest zapewne wspólnota mieszkaniowa? w takim razie zgodnie z prawem dach jest częścią wspólną budynku, i teoretycznie na akcje takie jak wywieszanie flagi powinno wyrazić zgodę zebranie właścicieli.
Jest wspólnota. I nie trzeba było robić zebrań, głosowań, list z podpisami. Ludzie są dumni, że flaga Miasta powiewa nad kamienicą. I chyba będzie zrzutka na większą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum