To ja dołączę zdjęcie przedstawiające Juszki na obrazie znanego kaszubskiego malarza Leona Bieszke. Z tego co pamiętam, obraz został wykonany w latach 70. XX w., podczas pleneru malarskiego.
IMG_0617.JPG Fot. ezet
Plik ściągnięto 23115 raz(y) 112,46 KB
Ostatnio zmieniony przez ezet 2011-11-27, 16:35, w całości zmieniany 1 raz
Sugeruję, aby w tytule dodać formę niemiecką nazwy wsi. A tu garść informacji na jej temat:
Juschken - warianty nazwy: Juszki, Juschken, Sorgenfelde (od 26.06.1942). Od reformy administracyjnej z 1874 roku gmina wiejska w powiecie ziemskim Kościerzyna w rejencji danzigiej. Siedziba obwodu i urząd stanu cywilnego w Strzelnicy (Sommerberg)w powiecie kościerskim. Kościół ewangelicki mieścił się początkowo w Kościerzynie, a od 1902 roku w Wielkim Podlesiu (Poldersee). Zaś katolicki był w Kościerzynie. Zanotowana liczba mieszkańców: 1905: 281; 1910: 317 .
Colonel Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Sie 2011 Posty: 460 Skąd: zewssząd
To ja dołączę zdjęcie przedstawiające Juszki na obrazie znanego kaszubskiego malarza Leona Bieszke. Z tego co pamiętam, obraz został wykonany w latach 70. XX w., podczas pleneru malarskiego.
Uwierzcie mi - w Juszkach nie ma takiej szerokiej drogi )))
Ale obraz świetny, bardzo się niestety zmienił od tego czasu krajobraz, szkoda...
Sugeruję, aby w tytule dodać formę niemiecką nazwy wsi. A tu garść informacji na jej temat:
Juschken - warianty nazwy: Juszki, Juschken, Sorgenfelde (od 26.06.1942). Od reformy administracyjnej z 1874 roku gmina wiejska w powiecie ziemskim Kościerzyna w rejencji danzigiej. Siedziba obwodu i urząd stanu cywilnego w Strzelnicy (Sommerberg)w powiecie kościerskim. Kościół ewangelicki mieścił się początkowo w Kościerzynie, a od 1902 roku w Wielkim Podlesiu (Poldersee). Zaś katolicki był w Kościerzynie. Zanotowana liczba mieszkańców: 1905: 281; 1910: 317 .
Ja rozumiem, że cytat pochodzi z Wikipedii albo czegoś podobnego. Tylko, że niechcący wprowadza trochę w błąd, bo sugeruje, że w Juszkach mieszkali kiedyś ewangelicy. A tak nie było, jeśli zdarzała się rodzina ewangelicka (tylko 1 - nigdy więcej), to chodziło o rodzinę leśniczego z Debrzyna za czasów pruskich (leśniczówka Debrzyno administracyjnie należy do sołectwa Juszki). Rodziny leśniczych nie utrzymywały w zasadzie kontaktów z mieszkańcami Juszek. W kronice szkoły w Juszkach zapisano, że syn leśniczego nie chodzi do tutejszej szkoły lecz uczy się prywatnie w domu, a później uczęszczał do szkoły w Kościerzynie. O tym, że stosunki między leśniczymi a wioską nie były najlepsze świadczą też wspomnienia leśniczego Wojciechowskiego z XX-lecia międzywojennego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum