Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2011-03-18, 09:10 Gduńsk witô! Czy Danzig jest stolicą Kaszub?
Czy Danzig jest stolicą Kaszub? Ja mam duże wątpliwości.
Dostałem taka informację:
W związku ze zbliżającym się Dniem Jedności Kaszubów 2011 Zarząd Dróg i Zieleni przygotował dodatkowe tablice, które zostały ustawione na ulicach wjazdowych do Danziga. Na tablicach znajduje się napis w języku kaszubskim: Gduńsk - stolëca Kaszëb witô.
Dodatkowe oznakowanie zamontowane zostało wczoraj w następujących lokalizacjach:
1. Ul. Świętokrzyska za tablicą miejscowości „Danzig”
2. Ul. Trakt Św. Wojciecha za tablicą miejscowości „Danzig”
3. Al. Grunwaldzka ( za skrzyż. z ul. Czyżewskiego) za tablicą miejscowości „Danzig”
4. Ul. Elbląska za tablicą miejscowości „Danzig”
5. Ul. Starogardzka za tablicą miejscowości „Danzig”
6. Ul. Kielnieńska za tablicą miejscowości „Danzig”
7. Ul. Kartuska za tablicą miejscowości „Danzig”
8. Ul. Nowatorów – ul. Słowackiego za tablicą miejscowości „Danzig”
9. Ul. Spacerowa za wjazdem do Centrum Handlowego Osowa
Wysłany: 2011-03-18, 18:45
RenaT napisał/a:
Kochany Danzigu: wszystkiego nie mozna miec!
to uwaga raczej do władz co to przyklepały, niż do gdańszczan. nie zauważyłam, żeby Kaszubi gdańszczan jak swoich traktowali i vice versa. więc ludzie raczej zdają sobie sprawę z podziału.
i jeszcze wyniki z jak zawszej rozkosznej ankiety na trójmiasto.pl:
Czy czujesz się Kaszubą?
tak 18%
nie 82%
łącznie głosów: 2129
Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 17 Wrz 2009 Posty: 607 Skąd: Gdańsk-Dolne Miasto
Wysłany: 2011-03-18, 18:56
Ja tam do Kaszubów nic nie mam , ale jako rodowity Gdańszczanin nigdy Kaszubą się nie czułem , a teraz na siłę budyń zrobił mnie Kaszubą , trzeba będzie się uczyć języka ''to je krutci to je dłudzi to Kaszebsko stolica''.
Gdy czytam, że: "Kaszubi za swą pierwszą stolicę uznawali Danzig", to od razu widzę potrzebę weryfikacji tego stwierdzenia. Z pełnym przekonaniem zmieniłbym to zdanie na: "Działacze Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego za pierwszą stolicę Kaszubów uznawali Danzig". Co ciekawe, tzw. zwykli Kaszubi z kilku powiatów, z którymi często rozmawiam, nie odczuwają żadnej potrzeby posiadania jakiejkolwiek kaszubskiej stolicy. Poza tym, jeżeli działacze ZKP na siłę szukają swojej mitycznej stolicy, to powinni rozejrzeć się raczej po zachodniopomorskiej krainie, skąd na Pomorze Danzigie przybyli ongiś Kaszubi.
Paweł Adamowiecz - prezydent wszystkich Kaszubów też!
Królem Kaszubskim jest!
A jak jest król, jest stolica, język kaszubski, naród i hymn kaszubski - zatem może niedługo usłyszymy o proklamowaniu Królestwa Kaszub ze stolicą w Gduńsku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum