Czy wiadomo coś którą drogą pani Selonke przemierzała trasę z Sopotu do Danziga i z powrotem? Ciekawi mnie czy może mijała "mój" Poggenkrug... ?
Do tego co napisała Magrat mam jedno małe zastrzeżenie. Zdanie "w roku 1840 sportretowana została sportretowana, a niedługo potem jej podobizna ukazała się drukiem jako pocztówka." zawiera pewną nieścisłość. Uwiecznienie na pocztówce mogło nastąpić dopiero 50-60 lat później, tj. ok. 1890-1900 roku. Pół wieku później to chyba nie to samo co "niedługo potem". A poza tym to bardzo rzeczowy i interesujący tekst!
Pomógł: 1 raz Wiek: 61 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 125 Skąd: Sopot
Wysłany: 2009-01-09, 20:43
" .....wędrowała przez Karlikowo i następnie "ścieżką kościelną" ,czyli obecnie Jana z Kolna i dalej Józefa Czyżewskiego do Oliwy.Stamtąd przez osady Polanki,Strzyżę i Wrzeszcz dostawała się do celu podróży tj. do Danziga."
Zastanawiam się tylko dlaczego wszyscy z uporem używają zniekształconego nazwiska Pani Zielonki... (rozumiem że osoby nie znające jęz. Polskiego mogą mieć problem ale chyba nie my… rodacy )
Zapraszam szanownych Forumowiczów do Wydz. Postaciologii i przeczytania nowych artykułów, autorstwa prof. wirt. Magrat, pt "Matthäus Deisch" i prof. wirt. Kasi: "Wilhelm August Stryowski". Przy okazji: Gratulacje dla obu Autorek
Wysłany: 2009-03-02, 20:28
Villaliva ale jesteś szybkim szperaczem. W sobotę w nocy ten blog wklejałem. W ogóle nie wiedziałem że w Akademi też jest o Stryowskim z tym samym zdjęciem żony Stryowskiego w Janowicach Wielkich. Podobno mieszkała z bratem również w pałacu w Trzcińsku który się spalił. Wszystkie zdjęcia podlinkowane na stronie akademii są mojego autorstwa. W Wikipedii nawet link do strony i podstrony którą tworzyłem do 2007 roku. Nie istnieje. Ale u mnie pełny wybór ilustracji ale we fragmentach. Na stronie Rzygaczy brak najważniejszej pozycji bibliograficznej: Katalog wystawy, Wilhelm August Stryowski 1834 - 1917, malarz, kolekcjoner, konserwator,muzealnik, pedagog. Wystawa monograficzna zorganizowana przez Muzeum Narodowe w Danzigu. 142. str. ilustracje barwne niektórych i czarno białe wszystkich wystawionych prac. Wykaz prac zaginionych. Kalendarium. Tekst Marty Góralskiej, Wstęp, Sentymentalny dokument. Malarstwo W.A.Stryowskiego, Helena Kowalska, Pasje Stryowskiego. Kolekcjoner, Wydany przez MNG, grudzień 2002.
Wysłany: 2009-03-02, 21:29
Grün napisał/a:
Słyszałem, że autorka kontaktowała się z Tobą w sprawie zdjęć.
Raczej łatwo mnie znaleźć i coś bym wiedział. Podała linki do stron więc jest OK. Kiedyś miałem mniej wprawy i gorszy sprzęt do obrabiania zdjęć do Internetu. Natomiast to zdjęcie z portalu rudawyjanowickie z sędziwą Clarą to wyprosiłem i uzyskałem zgodę na publikację na swojej stronie pod warunkiem dodatkowym że będzie podlinkowane.
Wysłany: 2009-03-03, 00:14
Poprawiam się. Prof. Kasia została rozpoznana w mailu na stronie Rzygaczy. Rzeczywiście nawiązała ze mną kontakt tylko nie dotyczący Stryowskiego na stronie Rzygaczy. Chodziło o dwa obrazy z kotami w tle. Jeden to Freitag ...... Stryowskiego. Chodziło o jej własną stronę na której miały być reprodukcje. Wyraziłem zgodę i poprosiłem żeby nie autoryzowała. Oczywiście obrazy ściągnięte z sieci bo ja nic jej nie oferowałem. Zwracam honor i nie mam pretensji. Chyba że ściągnie coś jeszcze z mojej strony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum