No to, jak rozmawiamy o moim rodaku to jeszcze jedna "pielgrzymowa" informacja, a mianowicie zatwierdzenie na urzędzie (1885, nr 25, 26 luty). I jeden z przejawów działalności burmistrza Partikela (1885, nr 66, 6 czerwiec). I zagadka - jeśli w dniu 24 stycznia 1885 roku prasa podała, że Partikel przeniósł się do Kościerzyny to jakim cudem w czerwcu tego samego roku mógł być na urzędzie i podejmować decyzje. Chyba, że Soost pełnił funkcję tymczasowo od stycznia do co najmniej czerwca tego samego roku.
No to, jak rozmawiamy o moim rodaku to jeszcze jedna "pielgrzymowa" informacja, a mianowicie zatwierdzenie na urzędzie (1885, nr 25, 26 luty). I jeden z przejawów działalności burmistrza Partikela (1885, nr 66, 6 czerwiec). I zagadka - jeśli w dniu 24 stycznia 1885 roku prasa podała, że Partikel przeniósł się do Kościerzyny to jakim cudem w czerwcu tego samego roku mógł być na urzędzie i podejmować decyzje. Chyba, że Soost pełnił funkcję tymczasowo od stycznia do co najmniej czerwca tego samego roku.
Zapewne redaktor „Pielgrzyma” tylko zwyczajowo tytułuje Partikela burmistrzem. Można przypuszczać, że w tym czasie Partikel był urzędnikiem landratury w Kościerzynie i podczas przyjazdów do Skarszew (w związku ze sprawami finansowymi dotyczącymi budowanej linii kolejowej) odbierał podania w skarszewskiej szkole podlegającej pod powiatowy inspektorat.
Jako, że Skarszewy to moje ulubione miasto (stamtąd pochodziła moja niegdysiejsza panna) to dodam jeszcze curriculum vitae Karla Partikla ("Berenter Kreisbote" 2001, Nr. 2). Jak widać przeniesiono go na równorzędne stanowisko do Kościerzyny. Dziwne, że autor biogramów skarszewskich nie zauważył tej wybitnej dla rozwoju miasta i Kościerzyny postaci.
Karl Partikel 01.jpg
Plik ściągnięto 25124 raz(y) 119,88 KB
Karl Partikel 02.jpg
Plik ściągnięto 25124 raz(y) 119,81 KB
Ostatnio zmieniony przez ezet 2011-10-24, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki, zadam pytanie na forum serwisu Skarszewiak.com. Jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy, to przypuszczenie, że być może tak nazywała się wtedy obecna ulica Ks. Ściegiennego
Siedzę i wertuję "Gazety" począwszy od stycznia do maja 1934 roku i nie mogę znaleźć zostawionej na tzw.potem wzmianki nt. mieszkanki Skarszew (niegdyś odmieniano Skarszewów), która mieszkała przy kolejnej tajemniczej ulicy. Niestety nie odnalazłem jej w źródłach traktujących o skarszewskich ulicach. Jeszcze raz przewertuję w wolnej chwili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum