nie wygląda to jak typowy słup między wolnym miastem a Polską proszę o komentarz do tych zdjęć, z jakiego okresu to może być słup i co o nim myslicie, dziękuję i pozdrawiam
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2010-12-12, 18:45
Nie jesteś pierwszy który się o to pyta:
Cytat:
Wczoraj w czasie wycieczki poza szlakami turystycznymi) trafiłem na ciekawy słupek pewnie z okresu międzywojennego. Znajduje się on w Pasmie Wielkiej Raczy dolinie potoku Śrubita (prawy dopływ Raczy) jakieś 1,5 km od połączenia z Racza (niedaleko granicy rezerwatu Śrubita). Słupek jest chyba żeliwny o przekroju z grubsza kwadratowym i w górnej części posiada znaki i opis: orzeł w koronie, napis "CBH" i rok "1928". Słupek znajduje się przy leśnej drodze, ale nie od strony potoku tylko zbocza. Czy ktoś wie co on oznacza i jakie jest jego pochodzenie?
Wedle tego co znalazłem w sieci, ów słupek to przedwojenny reper z którego ktoś usunął oznaczenie roku (ustawienia?). Zastanawiam się tylko co kryje się za "CBH"? Centralne Biuro Hydrograficzne?
Cytat:
20 m poniżej tamy, na lewym brzegu rzeki stoi słupek z lanego żelaza wysokości ok. 0,5 m z godłem państwowym, datą 1929 i literami „W” i „CBH”. Jest to tzw. reper, czyli punkt w terenie o znanej wysokości nad poziomem morza, służący do pomiarów niwelacyjnych. Repery znajdują się pod administracją JMiGW.
a zabrał ze złomowca bo jeszcze chwila aby pocieli, nie z terenu, ale czarnowidztwo wie lepiej , wydawało mi się, że są tu miłośnicy tematu dla których historia pisana jest przez duże H, także z negatywnymi komentarzami proponuję się wstrzymać jak nie masz wglądu do całości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum