Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2010-01-15, 16:40
Po prawej stronie zdjęcia, na trzecim planie majaczy jedna z wież kościoła Wniebowstąpienia.
Wg mnie są to budynki przy ul. Śluzowej (Schleusen Str.). W narożnym, trafionym domu znajdowała się na parterze restauracja. W pobliżu kilka innych budynków się zawaliło, w innych wyleciały szyby, pozrywało dachy (min. w Domu Duńskiego Marynarza).
To było w zasadzie jedyne miejsce w Nowym Porcie, które poważniej ucierpiało na początku wojny. Z innych zniszczeń:
-przewrócony dźwig w okolicach ostrzelanego spichlerza "Kotwica" (vide drugie zdjęcie),
-niegroźnie zniszczone budynki przy ul. Szkolnej (Schul Str.) (skutecznie 1 IX został tam ostrzelany z Westerplatte niemiecki oddział).
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2010-01-15, 17:44
Po dłuższej analizie i zastanowieniu wychodzi mi jednak na to, że są to budynku na rogu nabrzeża i ul. Solnej (Hafen i Salz Str.) sfotografowane znad kanału portowego.
Jeżeli ta lokalizacja jest prawidłowa, to obecnie są to tereny portowe.
Pomógł: 12 razy Wiek: 51 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 804 Skąd: Marienburg
Wysłany: 2010-01-16, 16:50
fritzek napisał/a:
W narożnym, trafionym domu znajdowała się na parterze restauracja. W pobliżu kilka innych budynków się zawaliło, w innych wyleciały szyby, pozrywało dachy (min. w Domu Duńskiego Marynarza).
Paradoksalnie takich szkód w Nowym Porcie przysporzyli sami Niemcy w czwartym dniu obrony Westerplatte ,kiedy to do walki włączyły się od strony morza dwa okręty niemieckie : okręt baza flotylli kutrów trałowych "Von der Groeben" uzbrojony w działo 105 mm oraz "T-196" uzbrojony w dwa działa 105 mm. Pociski wystrzeliwane z dział tych okrętów przenosiły nad półwyspem i eksplodowały po drugiej stronie kanału niszcząc głownie budynki i urządzenia portowe na terenie Nowego Portu.Po stwierdzeniu pomyłki i nieskuteczności ostrzału okręty zostały wycofane.
Wysłany: 2010-01-17, 00:51
Cenne informacje. Dzięki
Tylko nadal nie wiemy gdzie dokładnie stały budynki na zdjęciu wklejonym przez Villa. Komparatystyki też w tych rejonach nie sposób zrobić. Zmieniły się ogromnie, i sfotografowanie domniemanych lokalizacji wiele nie pomoże.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 160 Skąd: Gdańsk-Piecki
Wysłany: 2010-01-17, 17:36
Patrząc na mapy, to ten budynek teraz by był gdzieś na krańcu lądu, jeśli nie w wodzie
Coś był przebudowywany po wojnie ten wodny zakręt, jak pamiętam.
Ale dokładniej to by musiał podumać ktoś bardziej w temacie, bo w NP to ja byłem 2 razy w życiu tylko... ;)
(+ trzeci raz podobno dawno temu w wózku)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum