Ostatnio, bardzo wakacyjnie, odwiedziłem Lubichowo i w końcu (po wielu latach przymiarek) udało mi się zrobić zdjęcie napisu na jednej ze ścian budynku przy głównej ulicy. Według tegoż napisu w kamienicy znajdował się "Bazar Leokadii Mitt". W sąsiedztwie zachowały się w bardzo dobrym stanie dwie, pięknie zdobione kamienice.
Jaka ulica?
Żuławska?
Bo z tego co wiem tam jest jeszcze 1 niezinwentaryzowany.
PS Czy na kamienicach które stoją obok tej podwyższanej (vis a vis Żaka) mogą się kryć pod warstwami farby napisy? Mam wrażenie że coś widziałem po deszczu
Ostatnio zmieniony przez feyg 2008-09-10, 14:12, w całości zmieniany 1 raz
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-09-10, 11:27
Kamienie obok tej kamienicy? Ale od strony Wałów Jagiellońskich, czy w podwórzu? bo od Wałów, to bym był baaaardzo zdziwiony, ale od zaplecza można się spodziewać wszystkiego.
No niestety nie mogę edytować własnego posta by poprawić literówkę [BTW moderatorzy mogli by wydłużyć czas edycji]
Oczywiście od strony Wałów gdyż nie wiem czy czaić się na kolejna ulewę i biegać z nosem przy murze
Ostatnio zmieniony przez villaoliva 2009-05-03, 21:25, w całości zmieniany 1 raz
Pumeks [Usunięty]
Wysłany: 2008-10-15, 13:45
Cytat:
Czy na kamienicach które stoją obok tej podwyższanej (vis a vis Żaka) mogą się kryć pod warstwami farby napisy? Mam wrażenie że coś widziałem po deszczu
A, dopiero teraz dotarło do mnie, o co pytałeś... ale tam jest tylko jedna kamienica oryginalna, ta z wykuszami. Więc na niej teoretycznie jakiś napis mógł się przechować. Pozostałe budynki w tej pierzei były budowane po wojnie od nowa.
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-11-24, 19:28
Większości znany "sławny - niesławny" napis z fasady domu na ul. Orzeszkowej (budynek nie istnieje). Zdjęcia wygrzebane z własnego archiwum, wykonane ok. 8-9 lat temu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum