Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2008-05-27, 08:21
Pumeks napisał/a:
To ja dla odmiany sprzed budynku Akwarium Gdyńskiego (dawniej Muzeum Oceanograficzne)
Firma Herzfeld & Victorius S.A. Grudziądz była prawdziwym potentatem w tej branży na terenie dawnego województwa pomorskiego, kiedyś często Gdyni spotykana, dziś zostały niedobitki jak np na dziedzińcu sądu w Gdyni.
Cytat:
Firma Herzfeld i Victorius została założona w roku 1862 w Grudziądzu przez dwóch żydowskich przedsiębiorców Józefa Herzfelda j Karola Victoriusa. Początkowo była to kużnia, którą przekształcono następnie w odlewnię i emaliernię. Dzięki temu zakład stał się największym zakładem prudukujacym wyroby emaliowane na terenach wschodnich Rzeszy Niemieckiej. Na początku XX w. fabrykę przejęli synowie założycieli Paul Herzfeld i Richard Victorius. W 1920 przedsiębiorstwo przekształcono w Towarzystwo Akcyjne o nazwie "Herzfelda i Victoriusa Odlewnia Żeliwa i Emaliernia w Grudziadzu Sp. A" z kapitałem wyłącznie polskim.
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-05-27, 14:44
Pumeks napisał/a:
Takie same są np. na Pobiedzisku, i u mnie na Worcella... podejrzewałbym raczej okres do 1945 r., ale kto wie...
No też mi to wygląda na staroć, jak napisałam wyżej. Ale nie jestem specem od datowania pokryw
Mnie zastanawia co to była ta "Saracinesca" (oprócz powieści pod tym tytułem). Fortyfikacja? Tak to tłumaczyć?
Saracinesca to wedle wszelkich znaków na niebie i na ziemi żaluzja, a dokładniej taka zwijana roleta, raczej zewnętrzna. Co to ma do tej pokrywy, pojęcia nie mam:) Ale jeszcze pogrzebię.
Znalazłam, ze to może być także portcullis, czyli taka krata drewniana a raczej żelazna, montowana w bramie wjazdowej i spuszczana w razie potrzeby. A także żelazny grill do barbecue w każdym razie zmierzamy w stronę żelastwa, co już ma coś wspólnego z pokrywą studzienek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum