Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2010-01-03, 18:00
Z tego co mi wiadomo ta kamienica na Wassowskiego, to oczko w głowie służb konserwatorskich. Fasada nie jest oklejona styropianem, tylko odrestaurowana i pomalowana farbą silikatową.
Prezentuje się pięknie Oby więcej takich przykładów
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 160 Skąd: Gdańsk-Piecki
Wysłany: 2010-01-03, 20:11 Re: Jaśkowa Dolina 8
Orka napisał/a:
A oto przepiękna kamienica na rogu Sienkiewicza i Jaśkowej Doliny, rusztowania zdjęto kilka dni temu. Żałuję, że nie mam zdjęć, które pokazywały wygląd przed renowacją.
Oj Jaśkową to się ma...
(kamienica wyjaśniała więc)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 160 Skąd: Gdańsk-Piecki
Wysłany: 2010-01-04, 23:35
Ja akurat od strony ul Sienkiewicza zdjęć nie robiłem.
Mam w głowie jeden trop (zwany Franky z FDG i jego strona www), zapytam i jak by coś wyszło to dam znać.
Rzeczywiście jakby brakowało (podlink jeszcze raz by nie klikać stronę wstecz):
zostałem poproszony o zamieszczenie zdjęć detalu, proszę
zdjęcia wykonane od strony Sienkiewicza,
jak na moje oko gratuluje dobrego ogólnego efektu, dobrej roboty, oby więcej takich restauracji,
może detal płycin został odrestaurowany zbyt płasko i niedokładnie, brakuje pewnej plastyczności a ona miała kolosalne znaczenie dla detalu nowego stylu 1900 roku, jednak lepsze to niż usunięcie (kamienica ta teoretycznie nie jest dobrą architekturą!). Z tego co widziałem wszystko zostało zerwane i odtworzone, co na pewno wydłuży żywotność detalu o następne 100 lat, chociaż osoba która to robiła nie do końca zna się na fachu, przykład - płycina z kasztanowcem - teraz jest płaski, jakby wzięty prosto z przedszkolnego dziecięcego rysunku - poprzednio liście delikatnie opadały ku dołowi, jeden nawet się zawija, pewnie powiecie że się czepiam, jednak teraz ta płycina nie ma charakteru secesyjnego, ta wartość już się zatraciła. Uf, ale mam zdjęcia, dobre i to. Wiem że dzisiaj trudno o dobrego plastyka który chciałby się w to babrać. Proszę sobie pomyśleć jak to będzie wyglądało za 100 lat po następnej restauracji i zmianach wyglądu. Na zdjęciach można dokładnie porównać wygląd.
natomiast wnętrza kamienicy można zobaczyć na mojej stronie, www.art1900.info/miasta/danzig/danzig.html
miło by było gdyby ktoś przytoczył przykład Batorego 9, już dzisiaj nie posiada żadnego detalu, który przed remontem był w całkiem niezłym stanie, kamienica jest płaska!! nie wiem kto na to pozwolił, czy mieszkańcy w ogóle są uświadomieni co zrobili?
tego samego można spodziewać się po kamienicach - Pileckiego 7, Sobótki 12, a szkoda!
Gdynia dofinansuje w tym roku remonty 21 domów. Sopot - 47. Trójmiejskie gminy - to rzadkość w Polsce - wspierają modernizacje elewacji budynków, które nie są zabytkami
(...)Mechanizm jest taki: domy wpisane do rejestru zabytków mogą liczyć na zwrot 75 proc. kosztów remontu, obiekty objęte ochroną - 50 proc., a wszystkie pozostałe - do 30 proc. wartości prac.
Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2010-03-29, 11:05
Finał konkursu w Danzigu. 15 marca 2010 została zakończona praca Komisji Konkursowej Konkursu na „Najładniejszą elewację roku 2009".
W związku z nie rozstrzygnięciem konkursu przyznano trzy równorzędne wyróżnienia dla wspólnot mieszkaniowych przy ulicy:
•Wassowskiego 16 - 15 tys. zł
•Gen. De Gaulle'a 14 - 15 tys. zł
•Czerwony Dwór 18 - 15 tys. zł
roland Pomógł: 2 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Paź 2008 Posty: 316 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-04-01, 07:23
roland napisał/a:
Po południu zamieszczę zdjęcia z pięknie odrestaurowanej kamienicy, również na ulicy De Gaulle'a pokazujące , że są jeszcze właściciele budynków, niepozbawieni wrażliwości estetycznej.
Zamieszczam obiecane zdjęcia.
Odległość między tymi domami to to tylko 20 m.
[ Komentarz dodany przez: villaoliva: 2010-04-01, 13:01 ]
Post powstał w wątku FFP
DE8d.jpg
Plik ściągnięto 27141 raz(y) 57,05 KB
DE8c.jpg
Plik ściągnięto 27141 raz(y) 81,73 KB
DE8b.jpg
Plik ściągnięto 27141 raz(y) 76,57 KB
DE8a.jpg
Plik ściągnięto 27141 raz(y) 91,51 KB
Ostatnio zmieniony przez villaoliva 2010-04-01, 11:58, w całości zmieniany 1 raz
Zamieszczam obiecane zdjęcia.
Odległość między tymi domami to to tylko 20 m.
Na zdjęciu Rolanda w miejscu drzwi widać tylko ciemną plamę, dlatego przyjrzałem się im bliżej, czy nie popełniono tam jakiegoś błędu. Ale jest tak, jak być powinno - drzwi również świetnie komponują z całością. Dobra robota!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum