"Grusówka" z Chylonii. Wydawca Kussner, Zoppot.
Budynek dawnej karczmy Franza Vossa istnieje do dziś przy Chylońskiej 25,
Ekstremalnie rzadka kartka. U danzigiego kolekcjonera widziałem kiedyś kolorową pocztówkę przedstawiającą dworzec w Chyloni od strony placu, ale nie było szans nawet na otrzymanie skanu.
Chciałem pochwalić się oto taką małą ciekawostką powiązaną z Chylonią.
Na spacerku z psem znalazłem taki porcelanowy korek od piwa z drukowany czerwonym napisem: T.SZARZYŃSKI CHYLONIA GDYNIA
Czy szanowny kolega Feyg ma jakieś informacje na temat tego browaru z Chyloni?
Pomógł: 50 razy Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2012-03-09, 13:39
To raczej tylko rozlewnia, co ciekawe w ostatniej przedwojennej księdze adresowej nie ma Szarzyńskiego wśród właścicieli lub mieszkańców Gdyni, co wszakże niczego nie wyklucza. Niewykluczone zatem, że zakład mógł się mieścić przy Kartuskiej jak producent tego syropu.
Chylonia butelka1.jpg ze zbiorów Muzeum Miasta Gdyni
Plik ściągnięto 33929 raz(y) 41,59 KB
Chylonia butelka2.jpg ze zbiorów Muzeum Miasta Gdyni
Plik ściągnięto 33929 raz(y) 67,72 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Dzięki za odpowiedz,ale Twoja buteleczka jest za czasów okupacji,a moja porcelanka jest przedwojenna.
Ciekawa więc ta porcelanka szkoda,że nie można dojść do więcej informacji na temat Tej rozlewni T.SZARZYŃSKI CHYLONIA GDYNIA.
Jak już drążymy temacik Chyloni to mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie feyg
Czy masz może jakieś informacje na temat tego domu na ul.Chylońskiej 134 kto był właścicielem itp.
Czy ta nieruchomość jest na sprzedaż bo jak jutro wygram w Totka to bym z chęcią kupił to i odrestaurował
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum