Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-04-13, 22:33
Litografia z pałacem należy do dużej serii przedstawiającej dwory i pałace dóbr rycerskich w Niemczech. Die ländlichen Wohnsitze, Schlösser und Residenzen der ritterschaftlichen Grundbesitzer in der preußischen Monarchie nebst den Königlichen Familien-, Haus-Fideicommiss- und Schatull-Gütern in naturgetreuen, künstlerisch ausgeführten, farbigen Darstellungen nebst begleitendem Text Autorem serii był Alexander Duncker (1813-1897)
Cała seria
Duncker.jpg źródło: Wikipedia
Plik ściągnięto 39648 raz(y) 89,74 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Dzisiaj pałac i park to obraz "nędzy i rozpaczy".Przechodziliśmy koło pałacu 12.04. i jego otoczenie (były park i bajorko, niegdyś staw zapewne) przypominało dzikie wysypisko śmieci.
Pomógł: 50 razy Wiek: 54 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4794 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2009-11-15, 11:45
Plan zabudowy i regulacji Małego Kacka sporządzony przez Adama Kuncewicza i Adama Paprockiego w roku 1930. Co ciekawe plan obejmuje również fragment Kolibek (trójkąt w rejonie końcówki obecnych ulic Inżynierskiej i Wrocławskiej)
źródło (strony 207-209)
Mały Kack opis.jpg
Plik ściągnięto 39306 raz(y) 48,96 KB
Mały Kack projekt.jpg
Plik ściągnięto 39306 raz(y) 114,34 KB
Mały Kack legenda.jpg
Plik ściągnięto 39306 raz(y) 39,84 KB
Jak zobaczyłem ten plan to sobie pomyślałem na ile został on wprowadzony w życie.
Warstwa dzisiejsza z zumi.pl
Ciekawe jest, że drzewa przy zakończeniu ulicy Architektów rosną dokładnie na krawędziach tego pięciokąta co jest w planach i prowadzi do niezrealizowanej części planu.
maly_kack.jpg Porównanie projektu i stanu obecnego
Wysłany: 2009-11-23, 01:13
Zastanawiam się kiedy zniesiono starą drogę z Małego do Wielkiego Kacka, na przedłużeniu ul. Kościelnej. Z planu wynika że pierwszy zakręt o 90 stopni wypada w miejscu obecnej ulicy Inżynierskiej. W zasadzie jedynymi śladami to tej drodze są dwa wielkie drzewa koło dawnego przystanku kolejowego oraz kilka kasztanów na terenie SP nr 11/Zespołu Szkół Nr 6. W "Dzienniku Urzędowym Województwa Pomorskiego" z roku 1931 znalazłem kiedyś obwieszczenie wójta Wielkiego Kacka o zniesieniu niektórych dróg gminnych, ale pewności nie mam czy o które konkretnie chodzi.
Mały Kack stara droga.jpg naniesiony przebieg starej drogi
Plik ściągnięto 39250 raz(y) 119,42 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum