Witaj, gratuluję ciekawego odkrycia. Niedawno pod podłogą kamienicy w Skarszewach znaleźliśmy starszy egzemplarz tej gazety, gdzie znajdujący się na winiecie niedźwiedź odwrócony jest w drugą stronę. Nieco więcej na ten temat: http://wolneforumdanzig.p...php?p=5620#5620
Wracając do znalezisk przy remontach to remontując schody na piętro znalazłem pomiędzy balustradą a ścianą ukrytą monetę.
Przynajmniej wiem kiedy były robione schody lub kiedy był podnoszny dom.
aDSC00044.JPG
Plik ściągnięto 49448 raz(y) 28,89 KB
aDSC00045.JPG
Plik ściągnięto 49448 raz(y) 33,22 KB
_________________ '...każda rzecz jest tak mocna jak jej najsłabsze ogniwo..."
Bardzo interesująca strona.Obserwuje ją od kilku m-cy.Zdjęcia zrobiły ogromne wrażenie na mieszkańcach naszego miasta.Gorąco pozdrawiam.P.S a może ktoś jeszcze doda jakieś ciekawe fotki?
Ostatnio zdobyłem bardzo cenne źródło do historii powiatu Kościerzyna, z którego przedstawiam zdjęcie obrazujące siedzibę landratury i dom landrata przed 1920 rokiem ("Berenter Kreisbote. Mitteilungsblatt des Kreises Berent in Westpreussen" marzec 2001 Jhg. 1.)
berent1.jpg
Plik ściągnięto 48300 raz(y) 56,2 KB
Janusz
Wysłany: 2009-08-18, 20:03
Cytat:
Synagoga w Kościerzynie - zbudowana w 1845 roku przy ówczesnej ulicy Psiej ('obecnie ulica Tkaczyka') w pobliżu rynku. Podczas II wojny światowej, w 1939 roku, hitlerowcy doszczętnie zniszczyli synagogę. Po wojnie budynku synagogi nie odbudowano, a miejsce po niej do dnia dzisiejszego pozostaje niezabudowane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum