Pomógł: 50 razy Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2012-12-18, 10:10
Kösternitz napisał/a:
Wodospad, ale gdzie on się znajdował ?
Młynów/papierni było na Kaczej sporo więc lokalizacji trochę by się znalazło...
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Kinga
Wysłany: 2013-04-07, 02:31
feyg napisał/a:
Mało kto słyszał o tym, że swego czasu, Mały Kack miał własny przystanek kolejowy. Funkcjonował w latach 1872-1929. Budynek zachował się, aczkolwiek jego los jest przesądzony - w planach miasta w tym miejscu planowane jest przedłużenie Drogi Różowej. Zdjęcia, wykonane 1 kwietnia, zdążyły już nabrać wartości historycznej po zainstalowaniu ekranów dźwiękowych. Jeszcze blisko dekadę budynek posiadał jeszcze żeliwny uchwyt lampy naftowej w narożniku. Pozostaje mieć nadzieję że trafił w ręce jakiegoś kolekcjonera....
Miesiąc temu odwiedziłam to miejsce. Zostało jedno ze starych drzew z dawnej drogi od kościoła do pałacu. Pod nim zaś ogromna gliniasta góra odpadków wszelakiej maści - budowlanych i bytowych, ze szczególnym uwzględnieniem reklamówek z ... czym ? - o tym poinformował mnie mieszkaniec drugiego budynku, tego z Twoich zdjęć:" Pani, oni nam zamurowali rury kanalizacyjne/.../" Ciężko było się dogadać, ale stwierdził, że nikt im dotąd nie kazał się wynosić, nic nie wiedzą o kontynuacji Różowej, a ścieki odprowadzali do jakiejś już nieistniejącej "rzeczki" , ale to już dawno temu, no i teraz załatwiają się do reklamówek. Śmieci było jakby nieco mniej koło domu, znalazły się na rzeczonej górce.
Zdjęciami epatować nie będę, bo robiłam komórczakiem. Ale: ten budynek był mieszkalnym, stacyjny jest ten pierwszy od Wielkopolskiej, z numerem 15. Zresztą - na forum Orłowa "w temacie" dworca sam o tym pisałeś. Jest tam też informacja nt. zameldowania "Schimichowskiego Leona zawiadowcy stacji klasy IV" przy ulicy Lotników 124a i takiż numer widnieje na ścianie domku, który ma nawet naprzeciw swoją szopę gospodarczą.
W Kacku Małym, w lokalu Kühla zaczęli urzędować hitlerowcy z Danziga i swym prowokacyjnym stanowiskiem doprowadzili do tego, że 13 kwietnia 1935 roku organizacje społeczne w Gdyni zdemolowały ten lokal i rozpędziły zebranych, raniąc śmiertelnie Groena. W zebranych dokumentach znaleziono wykazy Niemców, obywateli polskich, z Małego i Wielkiego Kacka, z Chwaszczyna i Koleczkowa, należących do zorganizowanych komórek hitlerowskich.
Pomógł: 50 razy Wiek: 53 Dołączył: 10 Maj 2008 Posty: 4792 Skąd: Gdynia Mały Kack
Wysłany: 2023-04-17, 22:58
Nie spodziewałem się, że ten parszywy dzień tak wynagrodzi mnie na sam koniec: oto ostatnia niemiecka właścicielka Małego Kacka: Franziska v. Parpart z domu. v. Tiedemann-Brandis, primo voto v. Brauchitsch
Franziska von Parpart.jpg
Plik ściągnięto 2429 raz(y) 23,17 KB
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum