Rys historyczny,pochodzący z Planu Odnowy Miejscowości Grzybno:
Cytat:
Wieś pod Kartuzami, do 2000 roku w parafii św. Kazimierza, notowana dopiero r.1710 w wizytacji bpa Szaniawskiego (wcześniej r.1603 zostało wspomniane jezioro Grzybno Małe, czyli dzisiejsze jezioro Karczemne), przeor kartuzów J. Schwengel pisał r.1749 Grzibno, pod koniec XIX w. źródła mówią o Grzybnie Górnym, Grzybnie Średnim i Grzybnie Dolnym, zwanym też Grzybnem Starym, po niemiecku Ober-, Mittel-, Nieder- i Alt Gribno, na mapie wojskowej z r.1962 spotykamy Grzybno Górne, Grzybno Średnie, Grzybno Stare i Grzybno Dolne, dziś administracja wyróżnia ogólnie tylko Grzybno. Jest to nazwa topograficzna, przeniesiona z nazwy jeziora Grzybno Duże (Grzibno Maior), zwanego dziś jeziorem Klasztornym. Ks. P. Czaplewski informuje, że wieś rozwinęła się późno, bo zakonnicy nie życzyli sobie kontaktów z ludnością nad jeziorem Grzybno Duże, które było ulubionym terenem ich spacerów.
_________________ Kto głośny jak dzwon, ten pusty jak on...
111111ula Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Gru 2010 Posty: 155 Skąd: szwajcaria region
Wysłany: 2014-01-01, 20:20 Kręgielnia w Grzybnie.
Dziękuję za informację.
_________________ sn71an08
111111ula Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Gru 2010 Posty: 155 Skąd: szwajcaria region
Wysłany: 2014-11-09, 22:36
W Monitorze Polskim jest zapis o wujku Brunonie Sojka - bracie mojej babci Malwiny Okuniewskiej. Zginął w walkach na Oksywiu 18.09.1939 r. Spoczywa na cmentarzu wojennym w Gdyni Obłużu - Kwatera Wojenna I/6.
Zdjęcie z 1938 roku. Na zdjęciu, moi pradziadkowie Bazyli i Apolonia Sojka z wnuczkami. Od strony prawej z pradziadkiem, to moja mama Anna Niklas z d. Flisykowska z siostrą. Siostra mojej mamy zmarła w 1942 roku w wieku 11 lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum