Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-11-26, 20:19
Azaziz napisał/a:
Jeden dzwon - większy - dzwon Witwercka z 1685 roku - w 2001 przeniesiono do Muzeum Dzwonów i Zegarów Wieżowych, a mniejszy prawdopodobnie został skradziony w połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku
Sam raczej z wieży nie wyszedł na nogach i nie poszedł w siną dal. Podobno była to kradzież na zlecenie.
Zresztą z kościoła w Gnojewie ginęło wiele rzeczy w "tajemniczych" okolicznościach. Jednym z takich przykładów jest sprawa "zaginionej" posadzki.
Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2009-12-22, 23:18
Azaz, minęliśmy się
Ja po południu byłam na wizji lokalnej.
Jestem pod ogromnym wrażeniem postępów i ogromu prac wkładanych w kościół. Śnieżyca, zacinający wiatr, a tam praca wre. Obecnie są prowadzone prace ciesielskie, które polegają na zabezpieczeniu i wymianie kompletnie zniszczonych elementów więźby dachu i belkowania nad drewnianym, barokowym, polichromowanym stropem. Wnętrze kościoła jest w całości podstemplowane i w tej chwili prac żadnych tam się nie przeprowadza. Ale po "budowie" na poddaszu i dachu już spokojnie można się poruszać.
Podczas mojej dzisiejszej wizyty, panowie z ekipy wymieniali zaciosy. Jeżeli ktoś z nich zajrzy na WFG (podałam miejsce gdzie ukażą się zdjęcia), to jeszcze raz chylę czoła, pozdrawiam i do zobaczenia w Gnojewie.
Serce rośnie
p.s. Znam to miejsce od 12 lat. Dzisiaj pierwszy raz byłam na poddaszu i dachu tej wyjątkowej świątyni.
Towarzystwo Opieki nad Zabytkami zakończyło pierwszy etap prac remontowo-konserwatorskich w zabytkowym kościele w Gnojewie. Trwają przygotowania do kolejnych etapów.
Trzeba ściskać kciuki, żeby projekt II etapu remontu został zaakceptowany i TOnZ w Danzigu otrzymało pieniądze na jego realizację.
Myślę, że to co zrobiono do tej pory, to był ratunek w ostatniej chwili. Przez ostatnie kilka lat, kiedy stan kościoła wydatnie się pogorszył jadąc tam zawsze miałam duszę na ramieniu. Na szczęście wizja zawalonej świątyni nie spełniła się.
O pieniądze na ratowanie świątyni zabiega Towarzystwo Opieki nad Zabytkami w Danzigu. Gdy wniosek tej organizacji do ministerstwa nie został przyjęty, prezes towarzystwa zwrócił się o pomoc do wszystkich 26 pomorskich posłów. W urzędzie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dowiedzieliśmy, że towarzystwo nie wykorzystało dostępnych dróg ubiegania się o finansowanie. Ale być może droga polityczna okaże się skuteczna. Na apel odpowiedziało sześciu parlamentarzystów: Marek Biernacki, Jerzy Borowczak, Piotr Ołowski i Kazimierz Plocke - z PO i Kazimierz Smoliński, Zbigniew Kozak - z PiS.
- Zadzwonił do mnie dyrektor biura posła Borowczaka i poprosił o zorganizowanie wizyty w Gnojewie - mówi Tomasz Korzeniowski, prezes towarzystwa.
Jerzy Borowczak, były radny Danziga, został posłem w październiku. Sam przyznaje, że objęcie mandatu na rok przed końcem kadencji nie daje mu większych szans na realizację projektów ustaw. Zasiada w dwóch komisjach: odpowiedzialności konstytucyjnej i rolnictwa, ale po wizycie w Gnojewie napisał interpelację do Bogdana Zdrojewskiego, ministra kultury i dziedzictwa narodowego. Nie przesądza to o przyznaniu pieniędzy, ale na interpelację minister musi odpowiedzieć.
Borowczak pisze: "Uprzejmie proszę o zapoznanie się z poniższym tematem i podjęcie decyzji, która pozwoli na uratowanie niepowtarzalnego obiektu zabytkowego na terenie Żuław. Mowa o najstarszym w Polsce kościele szachulcowym (ceglano-drewnianym) w Gnojewie niedaleko Malborka. Wymaga on natychmiastowej pomocy władz państwa. (...) Po osobistym zapoznaniu się z sytuacją restaurowanego obiektu, nie mam wątpliwości, że brak środków na dalsze prace konserwatorskie w tym obiekcie, spowoduje niepowetowane straty - dalszą degradację zabytku oraz zaprzepaszczenie wielkiej pracy, jaką włożono w ratowanie tego kościółka, oraz oczywiście ponad 800 tysięcy poprzedniej dotacji wydanej na ten cel".
Najpilniejszą potrzebą jest obecnie zabezpieczenie dachu, ponieważ wcześniej wykonano prowizoryczną ochronę w przekonaniu, że wkrótce zostanie położona dachówka ceramiczną. Trzeba również zrekonstruować stolarkę okienną i dopiero w kolejnym etapie będzie można rozpocząć prace konserwatorskie wewnątrz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum