Poszukuję informacji (zdjęć, dokumentów) o lekarzu - doktorze Feliksie Niklasie (1859-1934), który w latach 1891-1934 prowadził w Kartuzach praktykę lekarską. Był też jednym z członków założycieli Kaszubskiego Zrzeszenia Regionalnego (1929, Kartuzy) i prezesem Towarzystwa Upiększania Miasta.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Przez lata badań genealogicznych udało mi się zgromadzić zbiór (głównie zdjęć i pocztówek) z Kartuz i okolic z lat 1915-1937. Sukcesywnie będę je zamieszczał na forum.
Pomógł: 19 razy Wiek: 96 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 6911 Skąd: Oliva
Wysłany: 2014-09-09, 18:59
Lutosław napisał/a:
Przez lata badań genealogicznych udało mi się zgromadzić zbiór (głównie zdjęć i pocztówek) z Kartuz i okolic z lat 1915-1937. Sukcesywnie będę je zamieszczał na forum.
Jeśli o familię Niklasów, to w Kartuzach była reprezentowana m.in. przez Feliksa (właściciela kuźni), Leona i Edmunda właścicieli warsztatu ślusarsko-mechanicznego, wolontariuszkę w Stacji Opieki nad Matką i Dzieckiem. Sam doktor był prezesem Towarzystwo Upiększania Miasta Kartuz i członkiem zarządu PCK.
111111ula Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Gru 2010 Posty: 155 Skąd: szwajcaria region
Wysłany: 2014-09-10, 14:01
Familia Niklasów - moje duże, rozgałęzione drzewo genealogiczne.
Jeśli o familię Niklasów, to w Kartuzach była reprezentowana m.in. przez Feliksa (właściciela kuźni), Leona i Edmunda właścicieli warsztatu ślusarsko-mechanicznego, wolontariuszkę w Stacji Opieki nad Matką i Dzieckiem. Sam doktor był prezesem Towarzystwo Upiększania Miasta Kartuz i członkiem zarządu PCK.
Dr Niklas to właśnie mój pradziadek. Jeśli zaś chodzi o pozostałych Niklasów żyjących wówczas w Kartuzach, to nie byli oni spokrewnieni z moim antenatem (wiem niejako z pierwszej ręki - od mojego dziadka). Sam Feliks Niklas urodził się w Goręczynie, później jego brat miał m.in. sklep (skład kolonialny?) w Żukowie (okres międzywojenny).
111111ula Pomogła: 2 razy Dołączyła: 27 Gru 2010 Posty: 155 Skąd: szwajcaria region
Wysłany: 2014-09-12, 18:36
Pradziadek Feliks miał liczne rodzeństwo, mam pytanie, czy miał brata Franciszka?
Pradziadek Feliks miał liczne rodzeństwo, mam pytanie, czy miał brata Franciszka?
Feliks Niklas (ur. 1859, Goręczyno) nie miał brata Franciszka, ale... miał w Goręczynie dwóch kuzynów o tym imieniu:
- Franciszek Alojzy Niklas (ur. 1858, Goręczyno), którego rodzicami byli Józef i Magdalena (de domo Mathea) Niklasowie
- Franciszek Niklas (ur. 1856, Goręczyno), którego rodzicami byli Jakub i Anna (de domo Richert) Niklasowie.
Zarówno Józef Niklas, jak i Jakub Niklas byli braćmi mojego prapradziadka Jana Niklasa. Wszyscy oni urodzili się w Goręczynie na przełomie lat 20. i 30. XIX w.
Od przełomu XVIII/XIX wieku tak, wcześniej nazwisko (z różnymi formami zapisu) występuje przede wszystkim w Kiełpinie, w Goręczynie nie. Jeszcze jedno "gniazdo" mogło istnieć także bardziej na południu gdzieś między Kościerzyną a Kociewiem.
A znasz może etymologię nazwiska Niklas? Co ma ono wspólnego z miejscowością Niklas w gminie Stare Miasto w Wielkopolsce? U mnie Niklasowie mieszkają w Giżycku.
A znasz może etymologię nazwiska Niklas? Co ma ono wspólnego z miejscowością Niklas w gminie Stare Miasto w Wielkopolsce? U mnie Niklasowie mieszkają w Giżycku.
Swego czasu trochę zgłębiałem pochodzenie tego (i kilku innych nazwisk). Najwięcej informacji o "Niklasie" można znaleźć w fundamentalnej pracy pióra Edwarda Brezy "Nazwiska Pomorzan. Pochodzenie i zmiany", gdzie opisano całą grupę nazwisk wywodzących się od imienia Mikołaj (Niklas=Mikołaj). Pierwszy raz to nazwisko na ziemiach polskich zanotowano już w XV wieku, ale na Kaszubach dopiero w XIX (tak napisał Breza, osobiście, na podstawie przejrzanych ksiąg metrykalnych przesuwam tę datację na XVIII stulecie).
Narzucające się jest podobieństwo do skandynawskiego Niklasa=Mikołaja (takie imiona nadawane są zarówno w Szwecji, jak i Skandynawii), tym bardziej, że po obu stronach Bałtyku św. Mikołaj uważany był za patrona żeglarzy i podróżników.
Obecnie w Polsce jest około 1200 osób o tym nazwisku, z czego ogromna większość w powiatach: kaszubskim, lęborskim i wejherowskim.
Dawno temu, od swojego dziadka słyszałem historię, że kiedyś na Kaszubach (jeszcze w czasach krzyżackich, albo tuż po) nadania ziemskie miał dostać pochodzący ze Skandynawii rycerz o imieniu Niklas. Mieszkańcy jego wsi oraz jego potomkowie mieli się właśnie nazywać po nim. W literaturze nie znalazłem śladów potwierdzających tę historię, więc przynajmniej na tym etapie przytaczam ją jako ciekawostkę. Może ktoś z forumowiczów słyszał podobna przypowieść?
W miejscowości Niklas (koło Kalisza) mieszkał swego czasu ród szlachecki o tym nazwisku, ale nie mam pojęcia czy pochodzili oni z Pomorza.
Jeśli zaś chodzi o obecność nazwiska na tzw. "Ziemiach Odzyskanych", to wiąże się ona z powojennymi ruchami migracyjnymi. W swoich poszukiwaniach natrafiłem jednak na ślady Niklasów na XVIII wiecznej Warmii (jeszcze przed rozbiorami).
Wysłany: 2014-09-17, 21:39
Nie mam zapisu o rodzie Niklas w Kiełpinie, tylko o rodzie z Mezowa, począwszy od XIX w. Mój ojciec mieszkał w Kiełpinie i pochodził z Mezowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum