Pomogła: 10 razy Wiek: 48 Dołączyła: 07 Maj 2008 Posty: 3529 Skąd: Neufahrwasser b. Danzig
Wysłany: 2008-09-01, 14:42
Jagst napisał/a:
fritzek napisał/a:
A kilka słów więcej o Siemczynie prócz tego co napisał Zoppoter jest tu
Bardzo chętnie bym obejrzała więcej zdjęć tego pałacu. Nie mówiąc już o tym, że marzy mi się zobaczenie go w realu.
To tylko 250 km
Cytat: "Po 1945 roku pałac przez długi czas użytkowany był przez Państwowe Gospodarstwo Rolne, które przeprowadzało jedynie bieżące remonty."
Zarówno miejscowy periodyk, jak dozorca i moje własne oczy (czyli 3 niezależne źródła) mówią o szkole, a nie o PGR. Chyba, ze najpierw był PGR, a potem szkoła. No, chyba, że PGR malowało sobie na ścianach myszki Miki i Kaczory Donaldy, i wieszało na ścianach cytaty ze Słowackiego....
No ja też zwróciłam uwagę na rozbieżność relacji Twojej, a autorki artykułu co do powojennych losów pałacu. Chociaż biorąc pod uwagę kubaturę budynku, to mógł on pewnie spokojnie pomieścić i szkołę, i naczalstwo PGR-u, i mieszkania. Pałac rodu von Zitzewiz w Cecenowie należał do PGR-u Pobłocie a mieściły się w nim właśnie mieszkania robotników, biura i kino (w sali balowej).
Bajdełejem- chce ktoś pooglądać zdjęcia z Cecenowa? Od ponad roku budynek jest zabezpieczony i zwiedzanie nie jest możliwe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum