Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 889 Skąd: Gdańsk-Brętowo
Wysłany: 2008-08-20, 22:43 Aleksander Sołżenicyn na Warmii i Mazurach
W przedostatnim numerze "Polityki" piszą, że Aleksander Sołżenicyn, ceniony, niedawno zmarły pisarz (ach ten wstrząsający "Archipelag Gułag") w 1945 był przed aresztowaniem kapitanem Armii Czerwonej i właśnie chyba walczył ze swoim oddziałem w tym "kotle". Napisał podobno nawet książkę na ten temat "Sękajły 1945" czy coś takiego?!
Czy ktoś ma więcej informacji? Walczył w kotle 17 DP ACz koło Ornety i Pieniężna?
_________________ "Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.
Do Prus Wschodnich wszedł zimą 1944–45 od Ostrołęki. W Nidzicy był świadkiem gwałtów na Niemkach, co opisał po latach w tomie wierszy „Wschodniopruskie noce”. Musiał być dobrym dowódcą, skoro wyprowadził swych żołnierzy z okrążenia, opisze to potem w opowiadaniu „Świękały 45”. W ostatnich miesiącach wojny został jednak aresztowany w Elblągu, ponieważ w prywatnym liście zakpił ze Stalina.
Znalezłem tylko w pierwszej z brzegu Wikipedii:
Cytat:
Wyróżnił się podczas walk w Prusach Wschodnich wyprowadzając swój oddział z okrążenia.
Został aresztowany 9 lutego 1945 w Elblągu, po tym jak NKWD przechwyciło jego list do przyjaciela zawierający krytyczne opinie na temat sposobów prowadzenia wojny przez Związek Radziecki i roli Stalina. Po aresztowaniu trafił do więzienia na Łubiance, a stamtąd na Butyrki w Moskwie. Na mocy osławionego artykułu 58, p. 10 (antyradziecka agitacja) i 11 (próba utworzenia organizacji antyradzieckiej) ówczesnego radzieckiego kodeksu karnego został skazany na 8 lat wychowawczego obozu pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum