mam prośbę do Słupczan, ale nie tylko Zebrałem trochę materiałów o działalności Domu Inwalidów Wojennych, który w XIX w.. i na początku XX w. funkcjonował w Słupsku. Był to jeden z czterech, a największy po berlińskim, ośrodek (ok. 80-90 pensjonariuszy), do którego kierowano inwalidów wojennych. Tzw. półinwalidzi z zasady byli kierowani do służby w administracji wojskowej, tzw. pełni inwalidzi (całkowici, czy jak to zgrabnie ująć) mieszkali w Domu, mieli zapewnione utrzymanie i jakieś drobne kieszonkowe
Wcześniej w budynku mieściła się pruska szkoła kadetów.
Czy ktoś dysponuje współczesnym zdjęciem miejsca, gdzie Dom Inwalidów stał/ewentualnie stoi? Ponoć stał przy spichlerzach, nad Słupią (dziś miejsce Spichlerza Richtera...?) Cóż, wstyd się przyznać, ale tego jeszcze nie udało mi się ustalić/potwierdzić Liczę na pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum