roko Pomógł: 1 raz Wiek: 66 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 70 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-08-16, 20:33
Na Przeróbce znajduje się skarbnica wszelakich dóbr i obiektów czyli ZNTK a jako że wątek jest z lekka pod napięciem to kilka zdjęć z ostatniej wyprawy.
Deserowo, prosty ale i urzekający, słup sieci elektrycznej dostrzeżony na ul. Ku Ujściu, niedaleko przejazdu kolejowego do Siarkopolu.
lampa1.jpg ZNTK
Plik ściągnięto 34044 raz(y) 60,89 KB
lampa2.jpg ZNTK
Plik ściągnięto 34044 raz(y) 45,88 KB
lampa3.jpg ZNTK
Plik ściągnięto 34044 raz(y) 51,26 KB
Nosnik_drutow2.jpg ZNTK
Plik ściągnięto 34044 raz(y) 50,19 KB
Nosnik_drutow.jpg Ku Ujściu
Plik ściągnięto 34044 raz(y) 112,05 KB
Klasyk_Light
Wysłany: 2011-08-16, 22:24
Oj pięknie, piękniście !!!!!!!!!!!!! Dzięki!
Kopara mi opadła Same śliczności, ta okrągła z 2 fotki, to Królowa Opraw Klasycznych ORZ-1
Resztki z 1 foty nic mi nie mówią tzn mówią, że to raczej coś przedwojennego! Chciałbym to mieć
Lampa 3. to resztki klasyka OBs zwanym
Widzę tu wysięgniki zrobione z ........... płaskownika! PRawie wcale nie stosowanego, lepiej by było dać kantownik albo rurę
Czy zdjęcia 1-4 można by prosić o powtórzenie, ale z pokazaniem kilku ujęć coraz większego oddalenia od pokazanych opraw, tak, by w końcu móc ujrzeć całe otoczenie w jakim te oprawy zostały znalezione; to otoczenie bowiem często nadaje niebywałego smaczku całemu znalezisku!
Smerfując dziś po forum dowiedziałem się, gdzie zapłonęła pierwsza w Danzigu żarowka?
Kto wie?
To można znaleźć na tym forum
Gość sprowadził lokomobilę, do tego prądnicę i ściągały do niego tłumy podziwiać to świecące bez ognia i dymu świecidło !
Zrobił na tym pokaźny interes
_________________ Pozdrawiam
Staszek
Wysłany: 2011-08-17, 06:15
Klasyk_Light napisał/a:
Czy zdjęcia 1-4 można by prosić o powtórzenie, ale z pokazaniem kilku ujęć coraz większego oddalenia od pokazanych opraw, tak, by w końcu móc ujrzeć całe otoczenie w jakim te oprawy zostały znalezione; to otoczenie bowiem często nadaje niebywałego smaczku całemu znalezisku!
Akurat nie specjalnie się da bo zdjęcia były zooooooomowane a potem nieznacznie kadrowane. Ale otoczenie itd jak najbardziej się da pokazać, co poniżej czynię.
Dodatkowo dwie kolejne oprawy, jedna na budynku a druga na słupie (mniemam że tego samego typu) oraz mnóstwo opraw na hali.
P.S. Tej oprawy z 1 zdjęcia (lampa1) póki co nie udało mi się zrobić z bliskiej odległości. To co pstryknięte zostało wykonane z parkingu pod ZK na Przeróbce
ZNT3.jpg
Plik ściągnięto 34012 raz(y) 68,75 KB
lampa1.jpg
Plik ściągnięto 34012 raz(y) 54,94 KB
lampa4.jpg
Plik ściągnięto 34012 raz(y) 38,07 KB
lampa5.jpg
Plik ściągnięto 34012 raz(y) 44,83 KB
morze-lamp.jpg
Plik ściągnięto 34012 raz(y) 81,15 KB
Wysłany: 2011-08-17, 06:22
Aaaaaa, i jeszcze taki wyłącznik (gniazdo) znalazłem
xyz.jpg
Plik ściągnięto 34007 raz(y) 106,71 KB
Klasyk_Light
Wysłany: 2011-08-20, 00:29
Fotka ZNT3.jpg jest jedną z lepszych, jakie ostatnio widziałem !!!
Zaraz robię z niej tapetę!
dzięki za zdjęcia, pojawiła się trumienka na elewacji oraz na słupie. Miodzio
Klasyk_Light
Wysłany: 2011-08-20, 23:03
Dzięki, Karramba
Rzeczywiście, są tam niezłe cuda oświetleniowe
Te ostatnie świecą rtęcią - to ten zielonkawy kolor je zdradza, dziś mało stosowanej, wszędzie wdarał się wstrętna pomarańczowa soda, która okłamuje kolorami bo co tylko oświetli, ma czasem inny niż faktycznie kolor.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Te dwie lampy po bokach, to zapewne również oświetlenie elektryczne, bo z tego co wiem w Skarszewach (obecnie pow. Starogard Danzigi) nie było gazowni. Prąd z elektrowni popłynął w 1907 r., a już na poniżej zaprezentowanej pocztówce, wysłanej w 1908 r., widać takie cudo techniki oświetleniowej
34.jpg
Plik ściągnięto 33781 raz(y) 118,88 KB
pawel_45 Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 282
Wysłany: 2011-08-29, 22:56
ezet napisał/a:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Te dwie lampy po bokach, to zapewne również oświetlenie elektryczne, bo z tego co wiem w Skarszewach (obecnie pow. Starogard Danzigi) nie było gazowni. Prąd z elektrowni popłynął w 1907 r., a już na poniżej zaprezentowanej pocztówce, wysłanej w 1908 r., widać takie cudo techniki oświetleniowej
Podobnie jak Klasyk-Light przypuszczam, że to latarnie gazowe.
Swoje przypuszczenie uzasadnię tak:
1)-na załączonej pocztówce wydaje mi się dostrzegać gazową latarnię uliczną (za człowiekiem na pierwszym planie - jakby wyrastała mu z kapelusza)
2)-przed upowszechnieniem oświetlenia ulicznego zasilanego z węglowych gazowni miejskich używano acetylenu wytwarzanego w lokalnych wytwornicach instalowanych w zakładach przemysłowych, stacjach kolejowych, folwarkach i innych miejscach.
Póżniej budowano także acetylenownie miejskie. Np. w ostatnich latach XIX wieku w Oliwie istniała chyba największa w Prusach instalacja oświetleniowa na 2000 punktów świetlnych.
Wielkie dzięki za kolejną porcję informacji. Na pocztówce wysłanej w 1906 roku widać następną skarszewską latarnię uliczną. Prąd z elektrowni miejskiej w Czarnocińskich Piecach popłynął do Skarszew rok później, zatem nie jest to oświetlenie elektryczne. Na tej pocztówce latarnię widać trochę lepiej niż powyżej. A może jest to oświetlenie naftowe?
42.jpg Skarszewy, ulica Kościerska, latarnia przy śluzie młyńskiej
Plik ściągnięto 33571 raz(y) 78,87 KB
Klasyk_Light
Wysłany: 2011-10-08, 21:46
To wygląda na gazówkę, ale trudno dokładnie to stwierdzić, obraz jest bardzo niewyraźny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum