Janusz
Wysłany: 2010-10-31, 15:18 Ocalałe synagogi w szeroko pojętych okolicach 3miasta???
"Szeroko pojęte okolice 3miasta" brzmi oczywiście bardzo enigmatycznie.
Interesują mnie zachowane synagogi. Najbliższa jaką widziałem znajduje się w Koronowie (jakieś 140 km od Danziga). Wiem też że ocalała w Starogardzie Danzigim.
Są koło 3miasta jakieś inne?
Wysłany: 2010-10-31, 23:50 Re: Ocalałe synagogi w szeroko pojętych okolicach 3miasta???
giovanni napisał/a:
"Szeroko pojęte okolice 3miasta" brzmi oczywiście bardzo enigmatycznie.
Interesują mnie zachowane synagogi. Najbliższa jaką widziałem znajduje się w Koronowie (jakieś 140 km od Danziga). Wiem też że ocalała w Starogardzie Danzigim.
Są koło 3miasta jakieś inne?
pozdr
Świetny temat !!! Może warto go rozszerzyć choćby na: "Zachowane i zniszczone synagogi w woj. pomorskim?
Janusz
Wysłany: 2010-11-01, 08:30
Wrzeszczańską oczywiście znam!
Oto zdjęcia synagogi koronowskiej:
Bardzo dziękuje za odpowiedzi w temacie!
I jeszcze pytanie:
Macie może jakieś przedwojenne zdjęcia/ rysunki synagog w Kwidzynie i Koronowie?
Ostatnio zmieniony przez Janusz 2010-11-01, 08:35, w całości zmieniany 1 raz
We Wrzeszczu na Partyzantów koło Manhattanu. Teraz chyba szkoła muzyczna.
I szkoła muzyczna i jednocześnie czynny ośrodek kultu reformowanego (wcześniej ortodoksyjnego).
Janusz
Wysłany: 2010-11-01, 16:49
Cytat:
Świetny temat !!! Może warto go rozszerzyć choćby na: "Zachowane i zniszczone synagogi w woj. pomorskim?
Dzięki za uznanie ;)
Ale wolałbym synagogi w promieniu od 3miasta bo trzymanie zmieniających się podziałów administracyjnych może spowodować "zgubienie" jakieś synagogi.
pozdr!
ps. dla mnie okolice 3miasta to realny zasięg rowerowego wychodego czyli ok 200 km
ps2. ciekawe czy zachowały się jakieś synagogi na zachód i wschód od Danziga, czyli w dawnych Niemczech.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Maj 2008 Posty: 160 Skąd: Gdańsk-Piecki
Wysłany: 2010-11-01, 17:25
Na Wiki ktoś kilkanaście dodał - większość chyba nie istnieje, ale np. pierwsza z brzegu, którą kliknąłem (Bobowo), widocznie w jakiejś formie przetrwała: http://pl.wikipedia.org/w...twa_pomorskiego
Ja z kolei w razie czego wiem, że są dwie hen daleko pod Włocławkiem:
- Osięciny (mała, mam w razie czego zdjęcie)
- Lubraniec (znana, są zdjęcia w Internecie)
Dzięki za uznanie ;)
Ale wolałbym synagogi w promieniu od 3miasta bo trzymanie zmieniających się podziałów administracyjnych może spowodować "zgubienie" jakieś synagogi.
pozdr!
ps. dla mnie okolice 3miasta to realny zasięg rowerowego wychodego czyli ok 200 km
ps2. ciekawe czy zachowały się jakieś synagogi na zachód i wschód od Danziga, czyli w dawnych Niemczech.
Raczej w Ost- und Westpreussen, a później III Rzeszy.
Janusz
Wysłany: 2010-11-02, 23:56
Czyli w dawnej Deutsches Reich (nazwa potoczna (Weimarer Republik) a potem w III Rzeszy. Nie było wtedy takich państw jak Ost- i Westpreussen. :P
ps. mam już sto postów! Mogę znów mieć awatara???;)
Mowa jest o synagogach na wschód i zachód od Danziga. Inaczej mówiąc w dawnych prowincjach Prusy Zachodnie i Wschodnie, a potem wcielonych do III Rzeszy. Chyba, że rzeczywiście mówić będziemy o synagogach na terenie całych Niemiec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum