Chyba sam cos zakręciłem.....tak na dobrą metę to widoczny na moim zdjeciu budynek wyglada bardziej na budynek z kompleksu obsługi granicznej, co w tym aakurat miejscu raczej nie powinno dziwic.
W Bożympolu Wielkim znajduję się nowo wybudowany kościół, swoim kształtem podobny do
starego, który został rozebrany w latach 80- tych XX wieku.
Więcej o historii starego kościoła można przeczytać na stronie Bożepole Wielkie - Nasza mała ojczyzna
Wysłany: 2009-09-12, 17:20
Hej czy moge prosić o pomoc??
Chciała bym wiedzieć wiecej o historii domów celnych w bożympolu wielkim.
Informacje moge odczytywać w tym temacie, na mój mail kolozlodzieja11@wp.pl lub gg:13241045 Z góry dziękuje za pomoc
Wysłany: 2009-10-03, 23:13
Co do kościoła też słyszałem, że miał być przeniesiony, ale z późniejszych relacji dowiedziałem się, iż zwyczajnie został zburzony. Mało kto wie, że tam został pochowany ostatni potomek z katolickiej linii Hohenzolernów
Ostatnio zmieniony przez ezet 2009-10-07, 20:22, w całości zmieniany 2 razy
Kompleks budynków celnych, leżących po zachodniej stronie drogi, prowadzącej od drogi
Lębork - Wejherowo na tzw. Ankerholz.
czy miałabyś/miałbyś więcej informacji na temat przedwojennych dziejów Bożegopola zarówno Małego jak i Wielkiego. Byłabym bardzo wdzięczna
Ciężko jest cokolwiek zdobyć z terenów, które były po stronie niemieckej. Skoro jesteś na
miejscu, spróbuj wypytać najstarszych mieszkańców lub ich potomków. Chodzi o tych, którzy
tu mieszkali przed 1945 r.
Z tym starym, pięknym kościołem to wydaje się, że nikt nie wie co się stało. Jak można było patrzeć jak popada w ruinę i za pozwoleniem ogółu zniknął z właściwego dla siebie miejsca,
teraz można powiedzieć tylko szkoda...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum